Nebezpečnou křižovatku v centru Hevlína nahradí kruhový objezd

Frekventovanou křižovatku v Hevlíně, který leží necelé tři kilometry od hranic s Rakouskem a turisty oblíbeného rakouského městečka Laa an der Thaya, čeká přestavba. Nebezpečné křížení tří cest v centru obce u obecního úřadu a školy přestaví Jihomoravský kraj na okružní křižovatku. Zakázce s předpokládanou hodnotou přesahující 10 milionů korun dali na svém dnešním (25. května) zasedání zelenou radní Jihomoravského kraje. Na projekt by přitom kraj chtěl čerpat příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Silnice II/415, která křižovatkou prochází, vede dál až k hraničnímu přechodu a je velmi vytížená, v důsledku čehož na křížení v Hevlíně dochází poměrně často k dopravním nehodám. Věřím, že výstavba okružní křižovatky výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti provozu v obci,“ shrnul důvody pro výstavbu „okružky“ náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák a dodal, že součástí výstavby jsou i přeložky inženýrských sítí, úprava a přeložka chodníků zasažených stavbou a vegetační úpravy.

Podle odhadů by měla celá stavba vyjít na přibližně 10,4 milionu korun. „Podíl kraje přesahuje 9,2 milionu. O zbylý přibližně milion korun se postará přímo obec Hevlín,“ doplnil Hanák, podle kterého již kraj požádal stát o příspěvek na stavbu ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který je určený na opatření ke zvýšení bezpečnosti nebo plynulosti dopravy na silnicích II. a III třídy. „Rozhodnutí očekáváme v červnu. Pokud bychom peníze ze SFDI nedostali, musel by kraj hradit stavbu z vlastního rozpočtu,“ přiblížil situaci náměstek hejtmana.

Pokud vše půjde podle plánů, mohli by dělníci poprvé kopnout do země již letos v srpnu. Nová okružní křižovatka by pak měla být dokončena v listopadu tohoto roku.




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: