Jihomoravský kraj dá ze svého rozpočtu letos na údržbu a opravy silnic téměř 900 milionů korun

Radní Jihomoravského kraje na svém dnešním zasedání (11. února) schválili Program výstavby, rekonstrukcí a oprav silnic II. a III. třídy pro rok 2019. Podle něj poputuje z krajského rozpočtu k silničářům letos 896 milionů korun, přes 614 milionů je přitom určeno na provoz a běžnou údržbu. Dalších 184 milionů bude moci Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje využít na komplexní opravy vozovek.

„Jen od roku 2016 se nám na jižní Moravě podařilo zvýšit počet silnic II. a III. třídy ve výborném stavu o necelých 5 procent a v dobrém stavu o více než 8 procent. Zatímco před třemi lety jsme měli více než 52 procent vozovek v havarijním nebo nevyhovujícím stavu, dnes je to přibližně 27 procent. Chceme dál intenzivně pracovat na rekonstrukcích, aby se toto číslo v dohledné době ještě výrazně kleslo,“ popsal situaci náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Největší část z plánovaného rozpočtu ukousne provoz a průběžná údržba silnic. „Letos je to necelých 615 milionů korun, přičemž v roce 2018 schválený rozpočet lehce přesahoval 586 milionů korun,“ doplnil náměstek hejtmana Hanák.

Kromě zimní a letní údržby silnic a oprav výtluků plánuje kraj i řadu komplexních rekonstrukcí. „Na ty máme v podobě investičního a neinvestičního příspěvku připraveno 184 milionů korun. Dalších 25 milionů korun poputuje na sanace nehodových míst vytipovaných ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu, 20 milionů korun máme připraveny na úpravy a bezpečnostní opatření na mostech a 8 milionů korun na protihluková opatření,“ vypočetl Hanák, podle kterého se kraj dlouhodobě soustředí i na projektovou přípravu staveb, aby měl vždy připravené akce k realizaci. „Letos jsme na projektovou přípravu vyhradili 45 milionů korun,“ dodal náměstek.

Přímo z krajského rozpočtu tak samospráva v letošním roce zafinancuje hned několik náročných staveb. „Mezi těmi většími můžeme určitě zmínit 1. stavbu v rámci rekonstrukce průtahu v Oslavanech, dokončení opravy průtahu a mostu v Kravsku nebo přestavbu dvou mostů v Lomnici. Ale plánujeme toho samozřejmě více, třeba opravu ulice Jihlavské v Brně, 1. etapu stavby Žernovník – Lubě – Unín, průtah Vracenovicemi, Bzencem nebo Rousínovem a řadu dalších projektů,“ nastínil Hanák.

Kromě vlastních zdrojů využívá Jihomoravský kraj na opravy silnic velmi intenzivně i peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. „V celém programovém období 2014-2020 jsme buď již realizovali, nebo máme rozestavěné či připravené projekty za více než 3 miliardy korun. Z těch aktuálních bych rád zmínil na dnešní Radě Jihomoravského kraje schválené rekonstrukce silnic mezi Hajany a Želešicemi a Uherčicemi, Vratěnínem a Rancířovem v celkovém objemu přesahujícím 175 milionů korun,“ uvedl Hanák.

V minulých letech mohl kraj použít na opravy silnic i peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Bohužel se stává skoro tradicí, že máme únor a stále nevíme, jestli stát na rekonstrukce silnic II. a III. tříd v letošním roce přispěje a jaká bude celková výše investice. Velmi obtížně se nám proto plánují stavby a jejich realizace se zbytečně prodlužuje. Dlouhodobě proto apelujeme, aby vláda našla systémové řešení, jak finance na rekonstrukce silnic II. a III. třídy ke krajům směřovat,“ uzavřel Hanák.

Vyhodnocení stavu vozovek 2016-2018

výborný dobrý vyhovující nevyhovující havarijní
2016 19,24% 16,43% 11,62% 20,33% 32,38%
2017 20.40% 16,81% 12,49% 20,10% 30,19%
2018 24.10% 28,40% 20,07% 7,60% 19,83%

 




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: