Tři mosty a víc než 5 kilometrů opravených vozovek. Kraj schválil další opravy za desítky milionů korun

Výmoly na silnicích mezi Koryčany a Vřesovicemi a na průtahu Skalicí nad Svitavou budou minulostí. Stejně tak špatný stav mostů v Příbrami, Zbýšově a Holešíně. Radní Jihomoravského kraje na svém dnešním (31. července) zasedání rozhodli, že je silničáři za více než 53 milionů korun nechají opravit. Výběr firem, které se do rekonstrukcí pustí, odstartuje co nejdříve. Práce by měly u všech staveb začít hned po letních prázdninách – v září.

„Přes 3,7 kilometrů silnice opraví stavbaři mezi Koryčany a Vřesovicemi. Dalších 880 metrů potom přímo v obcích,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák s tím, že v asi 300metrovém úseku se navíc silnice rozšíří na 5 metrů. „Povrch silnice je již v havarijním stavu. Jeho rekonstrukce vyjde na necelých 13 milionů korun (bez DPH),“ doplnil Hanák s tím, že hotovo by mělo být již v listopadu letošního roku.

Na nový koberec se mohou těšit i ve Skalici nad Svitavou, kde odstartuje třetí etapa rekonstrukce průtahu. „Jde o více než půl kilometru silnice jak v intravilánu, tak i extravilánu městyse. Náklady na stavbu odhadujeme na 14 milionů korun, přičemž Skalice se na nich bude podílet necelými 3 miliony,“ shrnul Hanák. Dělníci by zde měli stavební práce dokončit také letos v listopadu.

Za víc než 9 milionů korun nechá Jihomoravský kraj opravit most na silnici III/3958 v Příbrami. „Předmětem veřejné zakázky je vybourání konstrukce stávající vozovky v rozsahu daném úpravou mostu, odtěžení nadnásypu a zásypu klenby a demolice stávající nosné konstrukce a nutné části spodní stavby stávajícího mostu. Po úpravě podloží bude položena nová flexibilní konstrukce mostu z ocelového vlnitého plechu. Šikmá čela nosné konstrukce budou vyztužena betonovým límcem s kamenným obkladem,“ popsal Hanák. Náročný projekt bude hotový až napřesrok – v červnu 2018.

Náklady na rekonstrukci mostu ve Zbýšově pravděpodobně přesáhnou 9,5 milionu. „Starý most přes Mlýnský potok na silnici do Šaratic zbouráme a nahradíme jej mostem novým s betonovou nosnou konstrukcí,“ uvedl Hanák. Stejně jako v Příbrami zde práce potrvají do června příštího roku.

Most na silnici III/37432 z roku 1950 opraví Jihomoravský kraj v Holešíně. „Spodní stavba je již v havarijním stavu a nosná konstrukce také potřebuje rekonstrukci. Kromě demolice starého a výstavby nového mostu opravíme i navazující silnici,“ řekl Hanák s tím, že náklady zde kraj odhaduje na přibližně 7,7 milionů korun a práce by měl zhotovitel dokončit v červnu 2018.

Jihomoravský kraj bude opravy financovat z vlastního rozpočtu. „Do programu výstavby pro letošní rok jsme je mohli oproti původnímu předpokladu zařadit díky příznivému vývoji v soutěžích na zhotovitele,“ uzavřel Hanák.




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: