Jihomoravský kraj vede v čerpání dotací na opravy silnic. Registroval už projekty za půldruhé miliardy

Na špici. Přesně tam je Jihomoravský kraj ve srovnání s ostatními českými regiony, co se týče čerpání evropských dotací na opravy silnic II. a III. tříd. V Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) je na tyto účely pro kraje vyhrazeno do roku 2020 přes 30 miliard korun. Kraj přitom již do první výzvy zaregistroval projekty za bezmála půldruhé miliardy, tedy nejvíc ze všech třinácti krajů České republiky. Předstihl tak i kraj Středočeský, který má však o 4 700 kilometrů „dvojek a trojek“ více než jih Moravy.

„Ukazuje se, že náš důraz na projektovou přípravu se vyplácí. Jen za letošek jsme již navyšovali částku určenou v krajském rozpočtu na projektové práce o 10 milionů korun. Máme proto nachystaný dostatek staveb, na které můžeme efektivně a smysluplně čerpat evropské dotace. Přibližně u poloviny registrovaných projektů již máme dotace potvrzeny, zbytek právě prochází schvalovacím procesem,“ komentoval pozitivní čísla náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Stavby z první výzvy IROP by měly být podle pravidel dotačního programu dokončeny do října roku 2018. „Jednou z těch největších bude oprava 6,5 kilometrů dlouhé silnice spolu s pěti mosty mezi Deblínem a Tišnovem s odhadovanými náklady přesahujícími 300 milionů korun. Měla by odstartovat ještě letos,“ doplnil Hanák.

Jinde už opravy dělníci dokončují. První stavbu spolufinancovanou z evropských peněz v aktuálním programovém období otevře kraj již 10. května. „Jedná se o rekonstrukci vytížené silnice II/422 mezi Podivínem a Lednicí. Zrekonstruovali jsme zde více než 4,5 kilometru vozovky a k tomu i několik mostních konstrukcí,“ uzavřel Hanák.




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: