Radní Jihomoravského kraje schválili rozpočet na příští rok. Na dopravu má jít téměř 2,5 miliardy korun

Rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2017 má být přebytkový. Na svém zasedání to dnes schválili krajští radní. Příjmy krajské kasy budou v příštím roce 6 miliard 376 milionů korun, tedy o 38 milionů korun vyšší než schválené výdaje, které dosáhnou 6 miliard 338 milionů korun. Tradičně největší díl z rozpočtu ukousne doprava, přes 2 miliardy 400 milionů korun. Oproti loňsku se jedná o téměř třísetmilionové navýšení. Rozpočet musí ještě schválit Zastupitelstvo Jihomoravského kraje.

„Jsem rád, že Jihomoravský kraj bude v příštím roce hospodařit zodpovědně, a že se pro oblast dopravy podařilo získat větší objem finančních prostředků, které poslouží k zvýšení bezpečnosti a pohodlí všech řidičů a cestujících veřejnou dopravou v Jihomoravském kraji,“ zhodnotil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Nejvyšší částka  z dopravního dílu jihomoravského rozpočtu poputuje opět na dopravní obslužnost v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK). Dohromady půjde o téměř 1 miliardu a 300 milionů korun. „Jihomoravský kraj má jeden z nejpropracovanějších a nejlépe fungujících Integrovaných dopravních systémů nejen v České republice, ale i v rámci Evropy. Pokračujeme v intenzivní podpoře veřejné dopravy a příští rok se tak dají do pohybu mimo jiné i inovativní projekty, jako je například elektronické odbavení cestujících,“ zhodnotil Hanák.

Velký díl dopravního finančního koláče získají i jihomoravští silničáři. „Příspěvek na zajištění běžného provozu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) přesahuje v rozpočtu na příští rok částku 570 milionů korun. Peníze poslouží především na opravy a údržbu silnic II. a III. třídy na jižní Moravě,“ vysvětlil Hanák s tím, že kraj se stará o přibližně 3 800 kilometrů těchto komunikací.

To ale nejsou jediné prostředky, které poslouží k zajištění větší bezpečnosti účastníků provozu na jihomoravských silnicích. „Dalších téměř 191 milionů poputuje na investiční výdaje, tedy komplexní opravy krajských silnic a mostů.  Bude se jednat jak o dofinancování akcí zahájených v roce 2016 v programu Státního fondu dopravní infrastruktury, tak o akce započaté v příštím roce. Dalších 25 milionů korun jsme vyhradili na sanaci nebezpečných či nehodových míst vytipovaných na základě spolupráce s Centrem dopravního výzkumu a podnětů Policie ČR. Zvláštní kapitolu má i zlepšování stavu mostů na jižní Moravě, na které máme v rozpočtu připraveno 20 milionů korun. Dalších osm milionů půjde na protihluková opatření. Nezapomínáme ani na projektovou přípravu a výkupy pozemků. Jsou to věci, které nejsou přímo vidět, ale bez nich by žádné opravy nebylo možné realizovat. Dohromady půjde o 65 milionů korun,“ shrnul náměstek hejtmana Hanák.

Další peníze z této kapitoly krajského rozpočtu zamíří například na dětská dopravní hřiště, bezpečnostně preventivní akce ve spolupráci s BESIP, vážení kamionů na krajských silnicích nebo třeba technické vybavení pro silničáře a řadu dalších oblastí.




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: