Kraj plánuje veřejnou dopravu na dalších pět let

Jak bude vypadat veřejná doprava na jižní Moravě v příštích pěti letech? Na tuto otázku odpovídá nový Plán dopravní obslužnosti Jihomoravského kraje, který dnes na svém zasedání schválili krajští radní. V budoucnu však dokument, jež začne platit v lednu příštího roku, neminou rozsáhlé aktualizace, zejména ve spojení s ukončením aktuální smlouvy na provoz regionální železniční dopravy do roku 2019.

„Plán obsahuje hlavně popis zajišťovaných veřejných služeb v přepravě cestujících, předpokládaný rozsah poskytované kompenzace, časový harmonogram uzavírání smluv o veřejných službách a postup při uzavírání těchto smluv, harmonogram a způsob integrace v přepravě cestujících. Rozhodně neplánujeme žádné omezování obslužnosti či kvality služeb,“ popsal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Podobně jako předchozí dokument z roku 2012, i právě schválený plán čekají v příštích letech změny. Záviset budou na plánovaných investičních akcích. „Jedná se hlavně o elektrifikaci železniční trati Brno – Zastávka s předpokládanou realizací mezi lety 2018 a 2019 a takzvanou Boskovickou spojku, kde se počítá se stavbou od roku 2019. Dál je to elektrifikace železniční trati Šakvice – Hustopeče mezi lety 2018 a 2019 a ve stejném období i elektrifikace železniční tratě mezi Hrušovany u Brna a Židlochovicemi,“ uzavřel Hanák s tím, že další plánované investiční akce již přesahují časový rámec schváleného plánu.




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: