Na brněnské hlavní nádraží se vrací „Sedmikrásky“

Dva velké návraty čekají Brno tuto neděli (11. září 2016). Do plného provozu se po tříměsíční výluce vrátí brněnské hlavní nádraží. To kromě zrekonstruovaných nástupišť dostane i další pěkný dárek. Z reproduktorů přesně v pět hodin odpoledne zazní píseň „Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem“, která po dvouleté pauze zažije svůj comeback jako úvodní znělka před hlášeními na druhé nejvytíženější železniční stanici v České republice. A protože návrat „Sedmikrásek“ umožnila společná snaha kraje, KORDIS JMK a Správy železniční dopravní cesty, vydali jsme k tomu i společnou zprávu.

Na brněnském hlavním nádraží (podobně jako na jiných stanicích) zazívá před každým hlášením o příjezdu nebo odjezdu vlaku znělka. „Od poloviny devadesátých let to bylo právě několik prvních tónů známé písně ‚Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem‘. Při změně informačního systému na stanici ji před dvěma lety nahradil prostý gong. Protože řada Brňanů i návštěvníků města Brna volala po obnovení této krásné znělky, Jihomoravský kraj dlouhodobě usiloval o její navrácení,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák.

Hlavní zásluhu na tom, že od ukončení výluky bude na brněnském hlavním nádraží opět vítat cestující tato staronová melodie, má společnost KORDIS JMK, která koordinuje Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Ta mimo jiné zajišťuje i zvuková hlášení o odjezdech. „Velmi si ceníme ochoty SŽDC, která návrat ‚Sedmikrásek‘ umožnila. Společnost KORDIS JMK pak zajistila smluvní záležitosti týkající se autorských práv. Velký dík patří i Českému rozhlasu Brno, díky jehož pracovníkům se podařilo vytvořit novou verzi znělky a kteří celou problematiku konzultovali,“ konstatoval ředitel KORDIS JMK Jiří Horský.

Znovuuvedení „Sedmikrásek“ tak symbolicky oslaví i zdařilou opravu dvou historicky cenných nástupišť provedenou SŽDC. „Rádi jsme se podíleli na návratu oblíbené znělky ‚Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem‘ na hlavní nádraží a vyšli tak vstříc prosbám občanů, kterým již bezmála dva roky chybí. Společně se společností KORDIS JMK jsme vyřešili všechny potřebné náležitosti a od této neděle opět zpestří hlášení vlaků,“ dodal Miroslav Konečný, ředitel Oblastního ředitelství SŽDC v Brně.

S Brnem tato kultovní píseň bytostně srostla, a to nejen kvůli názvu. Text složil brněnský básník Josef Kainar a notový zápis pořídil Gustav Brom. V nedávné době si našla cestu například i do videa Vysokého učení technického v Brně, kterým lákalo studenty spoty s mnichem Lobsingem. I on uslyšel při příjezdu na brněnské hlavní nádraží její tóny, ve videu však zahrané na tradiční čínský nástroj guženg.

Příjemné cestování (nejen) po jižní Moravě Vám přeje

Roman Hanák




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: