Vážení odhalilo náklaďák s rekordní nadváhou 14 tun. Podpora Jihomoravského kraje má smysl

Ke konci minulého týdne si to šinul po silnici I/50 kolem Slavkova u Brna směrem na Bučovice. Řidič na první pohled ničím výjimečného náklaďáku převážejícího hlínu však musel absolvovat jednu nečekanou zastávku. Policisté jej navedli k nedaleké benzince, kde už čekali pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu (CSPSD) s rozloženými nájezdnými váhami. Ty promluvily jasně. Na korbě měl naloženo o 14 tun víc, než povolují předpisy.

Na jižní Moravě jde o zatím rekordní případ přetížení náklaďáku, který se podařilo odhalit. Je to další argument pro iniciativu kraje, jenž podporuje kontroly a vážení kamionů a těžkých nákladních vozidel mimo jiné i prostřednictvím spolupráce s CSPSD. Pro letošní rok jsme přispěli na kontroly v režii centra půl milionu korun.

Kromě CSPSD prověřují kamiony a náklaďáky i jihomoravští policisté. Ti nasadí letos v prosinci do akce nové speciální vozidlo s váhami, jehož nákup podpořil kraj pětimilionovou dotací. Policisté budou díky němu při vážení kamionů mnohem flexibilnější. Je to potřeba, protože řidiči se na kontroly často vzájemně upozorní prostřednictvím vysílaček a počkají, dokud policisté neodjedou, nebo se lokalitě vyhnou. S novým vozidlem však vydrží na jednom místě i několik dní, a to už tak jednoduše ‚vysedět‘ nebo objet nepůjde.

V plánech Jihomoravského kraje figuruje i zvýšení počtu míst, kde mohou policisté nebo pracovníci CSPSD nájezdné váhy rozložit. Ty totiž potřebují co nejrovnější povrch. Plánujeme jejich rozšíření, například v rámci modernizace úseku silnice I/53 mezi Pohořelicemi a Znojmem nebo na silnici II/425 u Nosislavi.

V úvahu do budoucna připadá i dynamické vážení nákladních vozidel, které zatím pilotně testují v Kraji Vysočina. Auto při něm ani nemusí zastavit a kontrola se tak z běžné půl hodiny smrskne na několik vteřin. Pokud se osvědčí, je možné, že se tímto směrem vydáme i na jižní Moravě.

Bezpečnou a pohodlnou cestu Vám přeje

Roman Hanák




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: