Navštívil jsem Baťův kanál a jednal se starosty

Prohlídkou přístavu ve Veselí nad Moravou jsem zahájil ve středu 18. května návštěvu Baťova kanálu, při které jsem jednal o rozvoji vodní cesty s představiteli stejnojmenné obecně prospěšné společnosti a okolních měst a obcí.

Zdroj: Jihomoravský kraj

Z veselského přístavu jsme pak vyrazili na krátkou plavbu po kanálu na lodi tamního informačního centra s příznačným jménem Ad Fontes – K pramenům. Při té příležitosti jsem s ředitelem Baťova kanálu, o.p.s. Vojtěchem Bártkem, starosty Veselí nad Moravou, Moravského Písku a dalších obcí probral rozvoj podnikání v okolí vodní cesty.

Baťův kanál má podle mě ohromný turistický potenciál. Přímo ve Veselí je přitom vidět, kolik se již udělalo práce a jak zde funguje synergie veřejného a soukromého sektoru. Obce ve spolupráci s krajem budují základní turistickou infrastrukturu, na což navazují soukromí investoři se svými projekty. Objevuje se zázemí v přístavech, nejrůznější občerstvení, půjčovny kol a penziony. S tím souvisí i vznik nových pracovních míst v regionu, a to nejen sezónního charakteru, ale také dlouhodobých.

Prioritou je teď podle starostů vznik souvislé cyklostezky podél vodní cesty. Na něm pracují zejména obce a kraj jej podporuje finančně, prostřednictvím dotací. V poslední době například dvoumilionovým příspěvkem pro stavbu cyklostezky na Sudoměřicku. Výzvou jsou ale majetkoprávní vztahy a vedení stezky po pozemcích ve vlastnictví státního podniku Povodí Moravy. To má často velmi náročné požadavky, co se týče technických parametrů cyklostezek. Za kraj proto iniciujeme jednání se státním podnikem a doufám, že se nám podaří s vodohospodáři dosáhnout shody a posunout celý projekt kupředu. Další naše kroky by případně směřovaly na ministerstvo zemědělství.

Na plavbu po kanále navázala prohlídka nového přístavu Petrov. Do posledního detailu promyšlené přístaviště zbudovalo Ředitelství vodních cest ve spolupráci s obcí, náklady dosáhly 35 milionů korun. Kraj přispěl 200 tisíc korun na moderní sociální zázemí – toalety a sprchy.

Překvapilo mě, že tak krásný přístav dnes zel prázdnotou. Paní starostka Petrova Eva Mlýnková spolu s ředitelem Bártkem mě informovali, že je to kvůli provoznímu harmonogramu plavebních komor, které ve středu stojí, a lodě proto neproplují. Stejná situace panuje na začátku jara a na podzim. Nejen podnikatelé provozující půjčovny lodí, ale všichni lidé provázaní s turistickým ruchem na kanále tak zbytečně přicházejí o zisk. I v tomto případě se obrátím na státní podnik Povodí Moravy a požádám o vyčíslení nákladů na prodloužení provozu plavebních komor. V návaznosti bych pro tento účel navrhnul finanční podporu ze strany Jihomoravského kraje, například v rámci dotací pro Baťův kanál, o.p.s.

Návštěvu Baťova kanálu jsme ukončili v Hodoníně. I zde jsme zavítali do přístavu, kde jsem jednal s místostarostou Jiřím Jandou o projektu plavebních komor Rohatec a Hodonín, které by napojily město na vodní cestu. Souhlasím s panem místostarostou, že dalším logickým krokem by bylo splavnění městského ramene a vznik nového moderního přístaviště poblíž centra města. Plavci by to měli z lodí na náměstí asi 150 metrů. Pan místostarosta mi sdělil, že projekt je zatím ve fázi zpravování studie. Věřím ale, že by pro Hodonín znamenal obrovský turistický boom.

 




portret Roman Hanak

Roman HANÁK


Jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje dělá Roman Hanák, co může, aby se lidem po jižní Moravě pohodlně a bezpečně cestovalo. Z pozice předsedy Krajského výkonného výboru pak ručí za to, že vše v jihomoravské ČSSD šlape tak, jak má. Pořád také pracuje pro své rodné Kobeřice, kde je starostou. A navíc i bloguje. O regionu, dopravě, politice... Prostě o věcech, které ho zajímají, kterým rozumí a které každý den řeší.

  Nadcházející akce:

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.


obalka  NEWSLETTER
newsletter
newsletter

Newsletter

Děkuji Vám za zájem o odběr mého newsletteru. Asi Vás stejně jako mě zajímá pohodlná a bezpečná doprava v Jihomoravském kraji, dění v sociální demokracii nebo v Kobeřicích u Brna, kde starostuji. Přesně o tom Vás budu informovat. A nebojte, také nesnáším spam. Zprávu ode mě proto čekejte maximálně jednou za čtrnáct dní.

* povinné udaje
* E-mail:
Jméno:
Příjmení:
Město: